Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA) – Antalya’da saat tamirciliği yapan 65 yaşındaki Üsame Çolak, yarım asırlık meslek hayatında 200’den fazla çırak yetiştirdiğini aktardı. Ancak günümüzde çırak bulmanın zorluğuna dikkat çeken Çolak, “Eskiden sabah erkenden kapımıza çırak olmak için gelenler olurdu. Şimdi ise aileler çocuklarını masa başı işlere yönlendiriyor” ifadelerini kullandı.
Ortaokul birinci sınıfı bırakıp babasının yanında çıraklık yapmaya başlayan Üsame Çolak, 1973 yılında saatçiliğe adım attı. 1988 yılına kadar kalfa olarak görev yaptıktan sonra dükkanı devralan Çolak, o günden bu yana hem saat satışında hem de tamirinde faaliyet gösteriyor. Mesleğinde birçok çırağa ustalık yaptığını ifade eden Çolak, “Yanımda çalışıp ayrılan 200’ün üzerinde çırak var. Bugün Antalya’nın farklı yerlerinde çalışan birçok usta benim yanımda çıraklık yaptı. Çoğu en azından bir dönem yanıma uğramıştır” dedi.
DEDEDEN TORUNA KALAN MEKANİK SAATLER
Üsame Çolak, işinde en sık karşılaştığı sorunların başında düşürülmüş ve suya sokulmuş saatlerin geldiğini belirtti. Dijital saatlerin ömrünün kısa olduğunu, mekanik saatlerin ise uzun yıllar dayanabildiğini ifade eden Çolak, “Bana 100 yıllık saatler getirip tamir ettiriyorlar. Çoğu kişi bu saatleri babalarından ya da dedelerinden miras almış. Saat, bir maneviyat meselesidir” şeklinde konuştu.
İşini severek yaptığını vurgulayan Çolak, bir anısını şu şekilde paylaştı: “Bir gün arkadaşım bir saat getirdi. Servise göndermiş, 6 ayda yapamamışlar. Ben baktım, ‘Yarım saat sonra gel al’ dedim. Şaşırdı. Geldiğinde saat hazırdı. Bu, tecrübe işidir; mesleği severek yaparsan başarırsın.”
‘GENÇLER AYAKTA DURABİLECEK MESLEK ÖĞRENMELİ’
Çolak, “Bu iş hem ustalık hem de sanattır. Tezgahtarlık ayrı, zanaatkarlık ayrı, ustalık ise bambaşka bir seviyedir. Biz işin her alanını öğrendik. Severek yaptığın işte ustalaşırsın” dedi. Günümüzde çırak bulmanın zorlaştığını belirten Çolak, “Eskiden sabah erkenden çırak olmak için kapımıza dayanırlardı. Ama şimdi aileler çocuklarını masa başı işlere yönlendiriyor. Bu işler de ayakta kalmak için bir fırsattır. Anne babalara sesleniyorum; herkesin çocuğu masa başı iş yapacak diye bir şey yok. Ayakta durabilecek bir meslek öğretsinler çocuklarına. Saat ustalığı gibi işler yok olmamalı” şeklinde konuştu. (DHA)