Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA) – Isparta’da bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bölüm Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akçam, yanlışlıkla yutulan para, mıknatıs, toka, çivi, çatal iğne, küpe, yüzük, karabina, pil ve oyuncaklardan oluşan bir koleksiyon oluşturdu.
Prof. Dr. Mustafa Akçam, hastaları arasında yutulan ve yemek ya da soluk borusundan operasyonla çıkartılan cisimlerin bulunduğunu belirtti. Son on yıl içerisinde yaklaşık 350 çocuktan yabancı cisim çıkardıklarını vurgulayan Akçam, “Yemek borusunda cisim takılı kalan çocuklar, yemek yiyememekte, salyası sürekli dışarı akmakta veya nefes borusuna kaçan cisimler nedeniyle öksürük ve solunum zorluğu yaşamaktadır” dedi.
EN ÇOK MADENİ PARA
Oyun çağındaki çocukların küçük nesneleri ağızlarına götürmeye eğilimli olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Akçam, kesici ve delici cisim yutan vakalarla da sıkça karşılaştıklarını aktardı. Çocukların en çok madeni para yuttuklarını ifade eden Akçam, “Bu durumun yanı sıra pil, saat pili, mıknatıs ve oyuncak parçalarını yutma olasılığı da bulunuyor. Bu cisimler soluk borusuna kaçabilir ve bu durum ani hayati tehlikeler yaratabilir” şeklinde konuştu.
YABANCI CİSİM YUTULMASININ TEHLİKELERİ
Hastaneye başvuran ailelerin verdikleri bilgiler ve çocukların şikayetleri doğrultusunda tedavi yöntemleri uyguladıklarını açıklayan Prof. Dr. Akçam, film çekiminde cam veya plastik gibi maddelerin görünemediğini belirtti. Endoskopi yöntemiyle cisimleri tespit ettiklerini ve gerekli prosedürlerle yabancı cisimleri çıkardıklarını aktaran Akçam, kesici ve delici cisimlerin organlara ya da yemek borusuna zarar verebileceğine dikkat çekti. “Yabancı cisimler damara denk gelirse yırtılmaya neden olabilir ve bu da ani kan kaybına yol açabilir. Ayrıca, organlarda tıkanıklık, delinme ve enfeksiyona sebep olarak zehirlenme riski oluşturabilir. Yemek borusuna kaçtığında ani boğulma ve oksijensizlik nedeniyle ölüm tehlikesi bulunmaktadır. Kapıdan ameliyathaneye alarak cismi hızla çıkarma işlemiyle hayata döndürülen vakalarımız da oldu” dedi.
AİLELERE UYARI
Ailelere çeşitli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Akçam, “Etrafta metal para, mıknatıs veya toka bırakılmamalı. Küçük çocukların omuzlarına ya da boyunlarına çeşitli takılar takılmamalıdır. Çatal iğneleri gibi tehlikeli nesneler de çocukların ulaşabileceği yerlerde olmamalıdır. Bu tür durumlara dikkat edilmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu. (DHA)