Adem AKALAN – Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA) – Bisiklet Turizmi Derneği’nin başkanı Recep Şamil Yaşacan, Avrupa’nın bisiklet turizmi hedefinin 75 milyar avro olduğunu ifade ederek, “Eğer master planımızı iyi bir şekilde uygularsak, bu pazarın yüzde 10’unu almamız oldukça mümkün. Bu durumda 75 milyar avronun en az 10 milyarını ülkemize çekebiliriz. Ancak bunu iyi bir şekilde planlamamız gerekiyor. Tüm altyapımız hazır, yalnızca birkaç ufak dokunuş yapmamız yeterli” dedi.
Uluslararası Bisiklet Federasyonu ve Türkiye Bisiklet Turizmi Derneği tarafından düzenlenen bisiklet yarışları, ülkenin tanıtımına önemli katkılar sağlamaktadır. Ocak, şubat ve mart aylarında gerçekleştirilen yarışların ardından, temmuz ve ağustos aylarında Erciyes ve Isparta’da yaz dönemi etaplarının düzenlenmesi planlanıyor. Bisiklet yarışlarının Türkiye’de yaygınlaşmasıyla birlikte, bisiklet dostu otel sayısının da artmaya başladığı gözlemleniyor. İspanya’da 1200’den fazla bisiklet dostu otel bulunurken, Antalya’da bu rakam 40’tır.
‘BİZİM DE BU PASTADAN YARARLANMAMIZ LAZIM’
Bisiklet Turizm Derneği ve eski Spor Turizmi Birliği Derneği Başkanı Şamil Yaşacan, Türkiye’nin bisiklet destinasyonu konusunda henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirtirken, bu alanın gelişimi için bir master plan hazırlanması gerektiğini vurguladı. Yaşacan, “Bisiklet dostu otel sayısını artırmak ve bu durumu daha geniş bir çerçeveye yaymak için yollarımızı, kafelerimizi ve bölgelerimizi belirlememiz şart. Turizm Bakanlığı bu konuda önemli adımlar atmaya başladı ve ilerleme kaydediliyor. Avrupa, bisiklet turizminde bizden en az 50 yıl ileride. Geçen yıl bisikletten elde ettikleri gelir 52 milyar avro oldu. Avrupa, bu yıl bisiklet turizminden 75 milyar avro civarında kazanç elde etmeyi hedefliyor. Türkiye olarak bizim de bu pastadan pay almamız gerekiyor. Ülkemize gelenler, doğamızı ve sunduğumuz hizmetleri çok iyi değerlendirebiliyorlar. Bizim de bunu daha hazır hale getirip, bir devlet politikası haline getirmemiz şart. Bisiklet turisti, golf müşterisinden daha zengin ve nitelikli bir müşteri kitlesidir” dedi.
’75 MİLYAR AVRO’DAN ÜLKEMİZE EN AZ YÜZDE 5-10 ÇEKERİZ’
Devletin bisiklet turizmine gereken önemi vermesi gerektiğini kaydeden Yaşacan, Bisiklet Federasyonu’nun organizasyonlarının büyük bir tanıtım fırsatı sunduğunu belirtti. “Yaz ve kış aylarında Rusya’nın bisiklet yarışlarını düzenliyoruz. Bu yarışlar, bisiklet tutkunları için oldukça önemli. Yarışlar, hem televizyonda hem de sosyal medya üzerinden büyük ilgi görüyor. Milyonlarca bisikletçi, tarihi yerleri keşfediyor. Bu da, ülkemiz için önemli bir tanıtım fırsatı oluşturuyor. Biz ‘Yarışlarla ülkemize gelebilirsiniz’ mesajını veriyoruz. Bu sayede ülkemizin tanıtımı da artıyor. Eğer bu potansiyeli değerlendirebilirsek, Türkiye, Avrupa’nın 75 milyar avro hedefinden en az yüzde 5-10’unu alabilir” dedi.
‘BİSİKLETE SAHİP ÇIKILIRSA ÖNLERİNE GEÇERİZ’
İspanya’da bisiklet dostu otel sayısının 1200 civarında olduğunu, Türkiye’de ise bu rakamın 40 olduğunu ifade eden Şamil Yaşacan, “Bölgelerdeki oteller, bisikletin değerini yavaş yavaş anlamaya başladı. Bisiklet dostu otel olma yolunda adımlar atıyorlar. Eğer halkımız bisiklete sahip çıkarsa, bu turizm alanında önemli bir yere geleceğiz” dedi.
‘GELENLER 3-4 AY KALIYOR’
Bisiklet yarışlarına Çin, Japonya, Kore, Endonezya, Afrika ve Arap ülkelerinden katılım olduğuna dikkat çeken Yaşacan, “Kış aylarında yüzlerce takım yarışlara katıldı. Yaz döneminde de Erciyes ve Isparta gibi bölgelerde bu potansiyeli değerlendireceğiz. Şu an için 4 yarış planlanıyor; ancak önümüzdeki yıllarda bu sayı en az 3-4 katına çıkacak. Çünkü olimpiyatlara hazırlık süreci başladı. Gelen takımlar, hem olimpiyat puanı alacak hem de antrenman yapacak. Bu takımlar 3-4 ay boyunca ülkemizde kalıyor” ifadelerini kullandı.
‘BİSİKLET TURİSTİ ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR TANITIM’
Yarış esnasında sporcuların sosyal medyada paylaşımlar yaptığını vurgulayan Recep Şamil Yaşacan, bisiklet turizminin ülke adına büyük bir tanıtım fırsatı sunduğunu belirtti. “Bisikletçiler, sadece bir otelin güzelliklerini sosyal medyada paylaşmıyorlar. Günde en az 100 kilometre yol kat eden bir kitle var. Tüm yarışmalarımız tarihi mekanlardan başlıyor ve devam ediyor. Sporcular bu güzellikleri sosyal medya hesaplarında paylaşıyor ve milyonlarca takipçiye ulaşıyor. Böylece, ülkemiz daha iyi tanınıyor. Zaten yollarımız oldukça iyi durumda. Milyonlarca dolar harcasanız, böyle bir tanıtımı gerçekleştiremezsiniz” dedi.