1. Haberler
  2. ANTALYA
  3. Öğrenciler Yapay Zeka ile Tercih Yapıyor!

Öğrenciler Yapay Zeka ile Tercih Yapıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aysu DURSUN/ANTALYA, (DHA) – Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Uluşar, üniversite tercih dönemine giren öğrencilerin yapay zekaya olan ilgisinin giderek arttığını ifade etti. Prof. Dr. Uluşar, “Yapay zeka sistemleri artık son derece erişilebilir hale geldi. Ancak bu sistemler geniş veri tabanlarına dayansa da, sunulan bilgiler zaman zaman hatalı olabiliyor. Bu nedenle öğrenciler yapay zekayı bir rehber olarak kullanabilir; fakat nihai kararın, güncel ve doğru bilgilerle verilmesi önemlidir,” şeklinde konuştu.

Üniversite sınavının ardından, öğrencilerin tercih dönemine dair telaşları başlamış durumda. Teknolojinin modernleşmesi ile gençlerin hayatlarının her alanında yapay zekaya yer açmaları, tercih dönemlerine de yansımış durumda. AÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Uluşar, yapay zekanın tercih döneminde öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığını belirtti. “Yapay zeka sistemlerine cep telefonlarımızdan birkaç saniyede ulaşabiliyoruz ve sorularımızı rahatlıkla yöneltebiliyoruz. Öğrenciler, fikir almak, karşılaştırma yapmak ve analiz için bu sistemleri tercih ediyor,” dedi.

‘DOĞRULUĞU SORGULANMALI’

Yapay zekanın bazı avantajlarını vurgulayan Prof. Dr. Uluşar, “Kişisel duruma göre hızlı bir ön liste hazırlamakta ve alternatifleri göstermekte oldukça etkilidir. Ancak, yapay zeka modelleri geniş veri tabanlarına dayansa da, bilgiler zaman zaman yanıltıcı olabilir. Örneğin, Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tamamen İngilizce eğitim vermekte. Ancak yapay zekaya ‘Bu program Türkçe mi, İngilizce mi?’ diye sorduğunuzda, ‘Türkçe’ cevabını verebilir. Kullanıcı, bu yanıltıcı bilgiyi doğru kabul ederse, tercih listesi hatalı oluşabilir. Bu nedenle, verilen bilgilerin üniversitelerin resmi web siteleri ve YÖK Atlas gibi güvenilir kaynaklarla mutlaka teyit edilmesi gerekir,” diye ekledi.

‘YANLIŞ BİLGİ CİDDİ HATALARA YOL AÇABİLİR’

Yapay zekanın kişisel tercihlere dair yeterli değerlendirmeyi yapamayabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Uluşar, “Örneğin, bir öğrenci denize yakın şehirleri tercih etmek isteyebilir; ancak bu bilgiyi yapay zekaya iletmezse, sistem Ankara gibi şehirleri de uygun görebilir. Ayrıca, sistemlerin değerlendirebileceği metin boyutlarının sınırlı olduğunu unutmamak gerekir. Tüm bilgileri değil, yalnızca belirli bir kısmı analiz ediyor,” dedi. Yapay zekadan elde edilen bilgilerin mutlak doğru olarak kabul edilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Uluşar, “Kullanıcı, yapay zekadan aldığı bilgiyi sorgulamadan doğru kabul ederse, bu ciddi hatalara yol açabilir. Verilen bilgiyi sorgulamak, kaynağını talep etmek ve tekrar teyit etmek oldukça önemlidir. Gelişmiş modeller artık web taraması yapabiliyor, fakat kullanıcı bunu talep etmelidir,” şeklinde ifade etti.

‘BİLGİ TEYİT EDİLMELİ’

Prof. Dr. Ümit Uluşar, yapay zeka kullanımının yanında geleneksel bilgi kaynaklarının da değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek öğrencilere çeşitli önerilerde bulundu. Prof. Dr. Uluşar, “Öğrenciler, tercih etmeyi düşündükleri bölümlerin web sitelerine girmeli, akademik kadroyu incelemelidir. YÖK Atlas’tan verileri kontrol etmeli ve mümkünse ilgili üniversiteye giderek ortamı gözlemlemelidir. Mezunların görüşleri, sosyal medya hesapları ve blog yazıları gibi ek kaynaklar da araştırılabilir. Bu tercihler, hayatlarını doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle yapay zekayı bir rehber olarak kullanabilirler; fakat nihai kararın, güncel ve doğrulanmış bilgilerle verilmesi büyük önem taşımaktadır,” şeklinde konuştu. (DHA)

Öğrenciler Yapay Zeka ile Tercih Yapıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Antalya Olay ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin