Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA) – Isparta’da, özellikle 1970’li yıllarda önemli bir ekonomik etkiye sahip olan el dokuması halıcılık alanında, yeni bir trend olarak minyatür halılara olan ilgi giderek artıyor. Standart ölçüleri 22×18 santimetre olan bu minyatür halılar, yaklaşık 7.575 ilmekten oluşmakta ve özel talepler doğrultusunda tasarlanarak uluslararası pazarda da yer bulmakta.
Isparta’daki el dokuması halıcılığın minyatür formuna yönelimi gözlemleniyor. Geleneksel halıların yerini aşamalı olarak minyatür halılar almaya başladı. Hediyelik eşya sektöründe hızla büyüyen bu halılara her iki iç pazar ve dış pazar açısından büyük bir talep mevcut. İsteye göre tasarlanan minyatür halılar, hem ofisleri hem de evleri süslüyor.
‘İLK KEZ BABAM TARAFINDAN ÜRETİLDİ’
Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı mezunu İhsan Akkuş, babasından devraldığı halıcılık mesleğini sürdürüyor. Minyatür halının kökeninin 1970’li yıllara dayandığını belirten Akkuş, bu ürünlerin ilk kez babası tarafından üretildiğini ifade etti. Yunan ziyaretçilerin talepleri doğrultusunda minyatür halı üretimine başlandığı ve bu sürecin günümüzde hâlâ devam ettiğini aktardı. Akkuş, “Artık Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan bir ürün haline geldi” dedi.
‘YAKLAŞIK 7 BİN 575 İLMEK, DÜĞÜM VAR’
Isparta Belediyesi’ne ait Halı, Kilim ve Etnografya Müzesi’nin sorumlusunu üstlenen İhsan Akkuş, burada minyatür halı üretimi yapıldığını da ifade etti. Minyatür halının hem küçük hem de işçilik olarak yoğun bir ürün olduğunu belirten Akkuş, “Desenler, logolar ve özel çizimler gelen taleplere göre belirleniyor. Üretim alanı minyatür olduğu için bu tasarımlar oldukça küçük. Yaklaşık 22×18 santimetre boyutlarındaki bir halıda toplamda 7.575 ilmek yer alıyor. Bu kadar küçük bir üründe bile böylesine yoğun bir işçilik söz konusu. Tasarım aşamasında iplikler ve malzemeler belirlenir ve ardından dokuma gerçekleştirilecek tezgahlara göndermeye hazırlanılır” açıklamasında bulundu.
MİNYATÜR HALI İÇİN 3-5 GÜN SÜRE
Minyatür halıların, Isparta’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini vurgulayan Akkuş, “Isparta’yı ziyaret eden herkes, buraya özgü bir ürün bulmak ister. Yabancı ziyaretçiler de minyatür halılara büyük ilgi gösteriyor, sürekli bir talep var. Ancak insanlar çoğu zaman hemen almak istiyor, ama bu mümkün olmuyor. Bir minyatür halı 3 ila 5 gün içinde hazırlanıyor ve sipariş verenlere kargo ile ulaştırılıyor” şeklinde konuştu.
‘ATÖLYE, EVLERDE VEYA KÖYLERDE DOKUTTURUYORUZ’
Isparta’daki halıcı esnafından Hasan Albayrak (59) ise ikinci nesil halıcı olarak, günümüzde halıcılığın yerini hazır, hediyelik ve minyatür halı üretimine bıraktığını ifade etti. Minyatür halıların atölyelerde yapıldığını belirten Albayrak, “Siparişleri alıp, atölyelerde dokutuyoruz. Fabrikasyon ürünlerden ziyade, atölye, ev ve köylerde dokutmalar yapıyoruz. Dokuma işlemi tamamlandıktan sonra montaj yapıp ürünleri son haliyle müşterilere sunuyoruz. Minyatür halılarda hazır logolar veya halı desenleri varsa 10-15 gün içinde siparişleri teslim edebiliyoruz” dedi.
‘PORTRELER 100 BİN LİRAYI BULUYOR’
Minyatür halıların fiyat aralığı 750 liradan başlayarak 5 bin liraya kadar çıkmakta. Portrelerin fiyatları ise 100 bin liraya kadar ulaşabiliyor. Albayrak, en çok tercih edilen desenlerin; kente özgü Anadolu motifleri, Hereke desenleri, gül, lavanta ve diğer Anadolu desenleri olduğunu belirtti. (DHA)