Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) – Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM), karanfil üreticilerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan fusarium hastalığına karşı dayanıklı yerli türler geliştirme çalışmalarında önemli ilerlemeler kaydetti.
Türkiye’de kesme çiçek üreticileri, her yıl anaç ve fidelerini yurtdışından temin ettikleri karanfil üretiminde, BATEM’in 2012 yılında başlattığı yerli tür ıslah çalışmaları ile önemli bir adım atıyor. Ziraat mühendisi Ayşe Kaya’nın liderliğindeki projede, üretimde büyük ekonomik kayıplara yol açan fusarium hastalığına karşı dayanıklı türlerin geliştirilmesi hedefleniyor.
YÜZDE 72’LİK ZARAR
Karanfil üretiminde ciddi sorunlara yol açan fusarium solgunluğu hastalığına karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Ayşe Kaya, “Fusarium hastalığı, üretim alanlarında yüzde 72’ye kadar kayıplara neden olabiliyor. Bu nedenle, ıslah ve çeşit geliştirme çalışmalarımıza fusariuma dayanıklı, kaliteli ve pazar ihtiyaçlarını karşılayabilecek karanfil çeşitleri geliştirmeyi amaçladık” dedi.
170 ADAY ÇEŞİT ÜRETİLDİ
BATEM seralarında şu anda 170 aday çeşidin bulunduğunu belirten Kaya, “Bu çeşitlerin tamamının fusarium hastalığına karşı testleri yapıldı ve dayanıklılıkları yüksek olarak belirlendi. Selekisyon çalışmalarımız devam etmekte. Buradan, sektöre sunabileceğimiz yeni çeşitler elde etmeyi umuyoruz. Kalite ve verim kontrolleri de sürdürülüyor” diye ekledi.
‘PİYASAYA YERLİ KARANFİL ÇEŞİTLERİNİN GİRMESİNİ HEDEFLİYORUZ’
Islah çalışmalarının süreklilik arz ettiğini vurgulayan Ayşe Kaya, “Farklı kriterlere yönelik çalışmalarımız devam edecek. Karanfil yetiştiriciliği ve ihracatı, Antalya için önemli bir sektör. Tüm süs bitkileri yetiştiriciliğinde olduğu gibi, bu alanda da ürünlerin başlangıç materyallerini yurt dışından temin ediyoruz. Yerli çeşitlerimiz yok ve hep yabancı türler üzerinden yetiştiricilik yapıyoruz. Amacımız, piyasaya yerli karanfil çeşitlerinin girmesini sağlamak, ticarete konu olmasını ve sektöre katkı sunmasını sağlamak” ifadelerini kullandı. (DHA)