İrem GÜNEYBAZ/ANTALYA, (DHA) – Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı Mahallesi sakinleri, geçmişte köy statüsünde olan bölgelerinde, yangınlara karşı kendi imkanlarıyla bir itfaiye istasyonu kurma kararı aldı. Mahalle halkı, aralarında topladıkları bağışlarla 3 yıl önce bir itfaiye aracı alarak, yangın söndürme eğitimi alan gönüllü gençlerden oluşan bir ekip oluşturdu. Bu ekip, profesyonel itfaiye ekipleri gelene kadar çıkan yangınlara müdahale etmektedir.
Çıralı’da, orman yangınlarına karşı önlem almak amacıyla bir araya gelen mahalle sakinleri, profesyonel itfaiye biriminin bulunmaması nedeniyle kendi çabalarıyla bir itfaiye aracı satın aldı. 60 kişilik gönüllü ekip, bugüne kadar büyüme riski taşıyan 55 yangına, itfaiye gelmeden müdahale etti. Yangınlara ortalama 5 dakika içinde müdahale eden ekip, 50 yangın tüpü temin ederek, araç ulaşamayan sarp arazilere traktör arkasındaki tankerle müdahale edebiliyor. Ekip, 7 gün 24 saat dönüşümlü olarak görev yaparken, WhatsApp grubu üzerinden anlık olarak organize olmaktadır.
‘İLK MÜDAHALE ÇOK KRİTİK’
Yangın riski olan bir bölgede yaşadıklarını dile getiren Derya Yavuz, “Yakın zamanda Manavgat’ta büyük bir orman yangını çıktı. Aynı gün, bölgemizde de küçük çaplı yangınlar meydana geldi. O anda fark ettik ki, büyük bir yangın çıkarsa buraya itfaiye aracı gelemezdi. Bu düşünceyle aramızda para toplayarak itfaiye aracı almaya karar verdik. Durumu diğer köylere de anlattık ve büyük destek gördük. Gelen yardımlarla aracı aldık. Şimdi yangınlara ortalama 5-10 dakika içinde müdahale edebiliyoruz. İlk müdahale çok önemli, çoğu yangın daha büyümeden kontrol altına alınıyor” şeklinde konuştu.
Yavuz, daha önce Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden kendilerine verilen 3 tonluk yangın aracını köyde hazır beklettiklerini, ancak ekipman kullanacak personel olmadığı için köydeki gençlerin gönüllü olduklarını söyledi.
‘DOĞA OLMAZSA BURADA İNSAN DA TURİZM DE OLMAZ’
Derya Yavuz, kurdukları haberleşme sisteminin işleyişini şu şekilde açıkladı: “Bir WhatsApp grubumuz var. En küçük kıvılcım görüldüğünde hemen paylaşım yapılıyor. Kim yakındaysa olay yerine koşuyor. Hepimiz doğayı çok seviyoruz. Doğa olmazsa burada insan da olmaz, turizm de olmaz. Denizimiz, ormanımız bu güzellikleri kaybeder. Bu yüzden elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz.”
‘GENELDE ARAÇLARIN GELMESİ 40 DAKİKAYI BULUYOR’
Yangınlara müdahale eden gönüllülerden Ramazan İtaatlı, “Mahallemiz hem Kemer merkeze hem de Kumluca’ya uzak. İtfaiye girmeyen bir köy diyebiliriz. Yangınlarda ilk 5-10 dakika çok değerli, ama o sürede buraya resmi ekipler ulaşamıyor. Genelde araçların gelmesi 40 dakikayı buluyor. Bu yüzden birçok olayda müdahaleyi biz yapıyoruz. Eğitim aldık, araç kullanmayı öğrendik. Gerekirse itfaiyeyi yoldan çeviriyoruz, ‘gelmenize gerek yok’ diyoruz. 112 ile sürekli koordineliyiz. Aramızda çok iyi bir iş bölümü var” ifadelerini kullandı.
15 YAŞINDAN 75 YAŞINA KADAR
İtaatlı, “İtfaiye kıyafetlerimiz, tüplerimiz var. Hatta bir seferinde, yanan bungalovun içine girip müdahale ettik. Sarp arazilere ulaşmak zor oluyor. Bu yüzden su ikmali yapıyoruz. Dağa tırmanış eğitimi bile aldık. Başta 13 kişiydik, şimdi 60 kişilik bir ekibiz. WhatsApp grubumuzdan anında haberleşiyoruz. Gece gündüz nöbet tutuyoruz, çarşıya bile sırayla gidiyoruz. Bu köyde herkes aynı anda bir yere gidemez. Çünkü her an bir yangın çıkabilir. Köyün gönüllü itfaiye ekibinde 15 yaşından 75 yaşına kadar vatandaşlar bulunuyor. Gençler su taşırken, yaşlılar lojistik destek veriyor” dedi.
‘ÜLKEMİZDE ÖRNEK BİR KÖYÜZ’
Çıralı Mahallesi Muhtar Vekili Mehmet Karakuş, “Duyarlı vatandaşlarla yaşıyoruz. Türkiye’mizin cennet köşesinde yaşıyoruz. Yangınlara karşı hassas bir köyüz. Köyün girişlerine broşürler astık. Türkçe, İngilizce ve Rusça ormanlarda ateş yakılmaması gerektiğini ifade ettik. Ülkemizde örnek bir köyüz” dedi. (DHA)