1. Haberler
  2. ANTALYA
  3. Buğday Hasadı Öncesi Fiyat Beklentisi Yükseliyor

Buğday Hasadı Öncesi Fiyat Beklentisi Yükseliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANTALYA, (DHA) – Antalya Ticaret Borsası (ATB), buğday hasadı öncesinde Hububat Sektörel Analiz Toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya, ATB 1. Komite Başkanı Yusuf Sarıcılar’ın moderatörlük yaptığı etkinlikte, ATB 1. Meslek Komitesi üyeleri, Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, ATSO, BATEM ve Akdeniz Üniversitesi’nden temsilciler ile sektör paydaşları katılım sağladı. Buğday hasat dönemi, üretim maliyetleri, taban fiyat ve kalite gibi konular değerlendirildi.

BUĞDAYDA İYİ BİR YIL

Yusuf Sarıcılar, özellikle yayla bölgesinde yağışların olumlu seyrettiğini belirterek, bu yıl buğdayın verim ve kalitesinin iyi olacağını ifade etti. “Geçen yıl dönüm başına 100 kilogram buğday almıştık, bu yıl ise 600 kilogram almayı umuyoruz. İklim şartları iyi giderse buğdayda süper bir yıl yaşayabiliriz” dedi. Sarıcılar, buğday alım fiyatının bir an önce açıklanmasını talep etti ve 1 kilogram buğdayın üretim maliyetinin 11 TL olduğunu, TMO’nun taban fiyatını 15 TL artı destekleme ile belirlemesini istedi.

ANIZ YAKMA UYARISI

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, bu yılki yağışların olumlu etkisiyle buğday verim ve kalitesinde artış beklediklerini söyledi. Süne zararlısı ve pas hastalığına dair yoğun bir şikayet almadıklarını belirten Ünal, “Üretimde bir sıkıntı beklemiyoruz” dedi. Ünal, hasat döneminin önemine vurgu yaparak, erken hasadın buğday kalitesini düşürdüğüne dikkat çekti ve anız yakmama konusunda üreticileri uyardı. Anız yakmanın toprağın verimini azaltacağını ve orman yangınlarına yol açabileceğini belirtti.

TABAN FİYAT MALİYETLER GÖZ ÖNÜNE ALINARAK AÇIKLANSIN

Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, buğdayın stratejik bir ürün olduğunu vurguladı ve “Buğdayı yok sayarsak ülkenin yaşama şansı yok” dedi. Üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Alp, çiftçilerin ekonomik tarımsal ürünlere yöneldiğini kaydetti. “Antalya’da tonajı yüksek buğday hasadı yapamıyoruz. Mazot fiyatı 50 TL’ye dayanmışken çiftçi nasıl ekim yapsın?” diye soran Alp, TMO’nun buğday taban fiyatını maliyetleri göz önünde bulundurarak bir an önce açıklamasını istedi.

ÜRETİCİ VARSA EKMEK VAR

ATB 1. Meslek Komitesi Üyesi Nuri Büyükselçuk, Türkiye genelinde geçen yıl 20,8 milyon ton buğday hasadı yapıldığını, bu yıl beklentinin ise 19 milyon ton olduğunu dile getirdi. Büyükselçuk, “2024 yılına kadar buğday üretiminde yüzde 5 civarında düşüş bekleniyor.” ifadesini kullandı. Antalya’daki üretim alanlarındaki bu yıl verim ve kalitede olumlu bir durumun söz konusu olduğunu belirten Büyükselçuk, “İklim şartları hasada kadar bu şekilde devam ederse hububatta iyi bir yıl olur” dedi. Üreticinin buğdayının değer kazanmasını isteyen Büyükselçuk, “Biz de sanayici olarak köylünün buğdayının para etmesini isteriz. Ben kaça alırsam yüzde 5 kar koyup satıyorum. Üretici varsa ekmek var” dedi.

UN İHRACATI DÜŞTÜ

Geçen yıl un ihracatının yüzde 40 azaldığını belirten Büyükselçuk, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin un üretimi için Türkiye’deki fabrikaları kendi ülkelerine davet ettiğini kaydetti. Türkiye’nin un ticaretinde lider ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Büyükselçuk, bu avantajı kaybetmemek için sektörde gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

BATEM yetkilileri, yürüttükleri ıslah çalışmaları sayesinde sektöre verim ve kalitesi yüksek buğday çeşitleri kazandırdıklarını ifade etti. Toplantıya katılan Serik, Manavgat, Korkuteli, Elmalı ve Aksu’dan gelen hububat üreticileri, yağışların zamanında ve yeterli olmasından dolayı bu yıl buğdayda verim ve kalitede iyi bir sezon beklediklerini, ancak alım fiyatlarının açıklanmaması nedeniyle tedirgin olduklarını aktardı.

Buğday Hasadı Öncesi Fiyat Beklentisi Yükseliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Antalya Olay ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin