Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) – Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yıkım kararı alınan Antalya Arkeoloji Müzesi’nin 16 Temmuz tarihinden itibaren ziyarete kapatılacağı açıklandı.
Antalya’nın 1964 yılında inşa edilip 1972’de açılan Arkeoloji Müzesi’nin yıkımı ve yerine yeni bir müzenin inşa edilmesi kararı, kentte geniş bir tartışma başlattı. Bazı sivil toplum kuruluşları, müzenin yıkılması veya kısmen korunması gerektiğini savunarak, ayrıca müze alanının yanındaki Karayolları ve Meteoroloji bölge müdürlüklerine ait arazilerin ve kuzeydeki Uygulama Oteli’nin Antalya Müzesi’ne dahil edilmesini talep ediyor. Mevcut binanın yıkımı ve projeye ilişkin tartışmalar sürerken, müzenin ziyarete kapatılacağı tarih de belirlendi. Ayrıca, Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından müzenin taşınmasına yönelik bir ihale gerçekleştirildiği bildirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün resmi web sitesinde yayınlanan ‘Antalya Müzesi Hakkında’ başlıklı duyuruda, “Bakanlığımıza bağlı birimimiz Antalya Müzesi 16 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ziyarete kapalı bulundurulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadesine yer verildi.
KONSEYDEN BÖLGE MÜZESİ ÖNERİSİ
Antalya Kent Konseyi bünyesindeki Kültürel Miras, İmar Planlama, Altyapı ve Kültür ile Sanat çalışma gruplarının ortak raporunda, mevcut yapının orijinal değerlerinin korunmasını önceliklendiren bir ulusal proje yarışması önerildi. Raporda, müzenin doğusunda yer alan karayolları ve kuzeyinde bulunan uygulama oteli ile genişletilerek gerçek bir bölge müzesi olabileceği vurgulandı. Mevcut müze yapısının korunmasıyla birlikte, iki aşamalı ulusal mimari proje yarışması düzenlenmesi önerildi.
‘DEPREME DAYANIKSIZ’ BELGESİ AÇIKLANSIN’
Müzenin yıkımına karşı çıkan Müze Çalışma Grubu, bazı akademisyenler ve sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket eden Kültür Sanat Sen Antalya Bölge Başkanı Dr. İrfan Kuruüzüm, mevcut binanın depreme karşı riskli olduğuna dair 5 yıl önce alındığı iddia edilen belgeye ulaşılamadığını açıkladı. Kuruüzüm, böyle bir belge varsa kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirterek, “Yıkım kararının uzmanlık alanındaki meslek odaları, STK’lar, üniversiteler, sendikalar ve Antalya kamuoyuyla paylaşılmaması bir eksikliktir” dedi.
BİRÇOK BELİRSİZLİK VE BİLİNMEZLİK
Kuruüzüm, müzenin yıkım sürecinde pek çok belirsizlik olduğunu ifade ederek, “Müze sergi salonlarında ve depolarda bulunan yüzlerce paha biçilemez eserin hangi işlemlerden geçerek paketleneceği, nasıl taşınacağı ve nerede korunacağına dair çalışanlarda yeterli bilgi yok. Yıkım öncesinde arkeolojik eserlerin taşınması, saklanması ve korunması süreçlerinde uluslararası güvenli taşınma ve saklama standartlarına uygun hazırlıkların yapılmadığı görülmektedir. Yıkım süreci, konunun tüm tarafları bilgilendirilmeden ve görüşleri alınmadan başlatılmamalıdır. Aksi takdirde, hem çalışanlar hem de arkeolojik eserler üzerinde geri dönülemez hasarlar oluşabilir. Yıkım işlemi, detaylı bir çalışma yapılana kadar durdurulmalı veya bu projeden vazgeçilmelidir” dedi.
OTELCİLERDEN EXPO’YA BÜYÜK MÜZE ÖNERİSİ
Antalya Turistik Otelciler Pansiyoncular Derneği Başkanı Alp Özel, müzenin yıprandığını ve teknolojik olarak yetersiz kaldığını kabul ettiklerini belirterek, “Arkeolojik eserlerin çağdaş koruma yöntemleriyle korunması, iklimlendirme, ışık kontrolü, güvenlik ve dijital altyapı gibi unsurlar kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu paha biçilemez eserlerin gelecek kuşaklara sağlıklı bir biçimde aktarılması en büyük sorumluluğumuzdur. Örnek alınması gereken güçlü bir model olarak, Büyük Mısır Arkeoloji Müzesi’ni gösteriyoruz. Antalya’da EXPO alanını sadece bir park değil, dünya çapında ses getirecek ‘Yeni Büyük Antalya Arkeoloji Müzesi’ için bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz” dedi.
MEVCUT MÜZE RESTORE EDİLSİN
Özel, mevcut müzenin özgün mimari değerine sadık kalınarak ya da bu tasarıma atıfta bulunan modern bir mimari anlayışla restore edilmesi gerektiğini vurguladı. “Bu şekilde kültürel mirasımıza sahip çıkabilir ve kent belleğini yok etmeden geleceğimizi inşa edebiliriz. Antalya, geçmişiyle övünürken, geleceğini bilim,