Tolga YILDIRIM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)- Kuraklık nedeniyle yüzey alanı yüzde 90 azalan ve derinliği 21 metreden 50 santimetreye kadar düşen Eber Gölü’nde konaklayan flamingolar, dron ile görüntülendi. Anadolu’da ‘allı turna’ olarak bilinen ve Türkülerde hasret, özlem ile dert ortağı olarak sembolize edilen flamingoların göldeki misafirlikleri, sonbahar mevsiminde sona erecek.
Çay, Bolvadin ve Sultandağı ilçeleri arasında bir zamanlar 125 kilometrekarelik bir alana sahip olan Eber Gölü’nün yüzeyi, kuraklık etkisiyle yaklaşık 12 kilometrekareye geriledi. Eski derinliği 21 metre olan gölde, şu an en derin bölge 50 santimetreye kadar düştü. Bu durum, göl ve çevresindeki Eber sarısı başta olmak üzere 56’sı endemik türden oluşan 330 bitki türü ile Anadolu su kurbağası, benekli kaplumbağa ve sazlık kedisinin neslinin tehlikeye girmesine yol açtı.
YÜZLERCE YÜZEN ADA KAYBOLDU
Türkiye’nin en büyük 12’nci gölü olarak bilinen Eber Gölü’nde, yüzlerce yüzen ada kuraklık yüzünden ortadan kayboldu. Bölge halkı tarafından ‘kopak’ adı verilen, kalınlaşan kamış köklerinin toprağın altından ayrılıp rüzgar etkisiyle toprak birikmesi sonucu oluşan adalar, su seviyesinin düşmesiyle zeminle birleşti.
KARADA KALAN TEKNEDE ÇALI ÇIKTI
Kuraklık nedeniyle yüzey alanı yaklaşık yüzde 90 azalan gölde, birkaç yıl önce suya bağlı olan kayık ve tekneler toprak üzerinde kalmış durumda. Karaya oturan kayıkların içinde ot ve çalılar bitmeye başladı. Eskiden göl kenarında ziyaretçilerin manzarayı izleyebilmesi için inşa edilen ‘Gözlem Evi’, su seviyesinin düşmesiyle yaklaşık 25 metre geride kalmış durumda.
DERT ORTAĞI ‘ALLI TURNA’
İlkbahar aylarında göle gelen flamingo sürüsü ve yavruları, su seviyesinin azaldığı gölde dron ile görüntü alındı. Anadolu’da ‘Allı turna’ olarak adlandırılan flamingolar, Türkülerde taşıdıkları anlamlarla yeniden hayat bulurken, sonbahar mevsiminde göç etmeleri bekleniyor. (DHA)